Cum scoți banii din Pilonul II de pensii private obligatorii. În ce situații îi poți vedea pe toți o dată

de: Alexandru Puiu
10 11. 2023

În teorie, Pilonul II de pensii private este obligatoriu, dar autoritățile de la București au definit în ultimele săptămâni mai multe excepții de la respectiva obligativitate. Deși sistemul tradițional de pensii de stat nu are șanse să fie sustenabil pe termen lung, mai ales în contextul majorărilor planificate pentru 2024, se pare că nici Pilonul II nu mai este neapărat în siguranță.

În contextul actual, deși Pilonul II de pensii private obligatorii reprezintă un nivel suplimentar de securitate financiară la bătrânețe, ar fi bine să ai în vedere și situațiile în care te poți bucura de acei bani, cum îi poți retrage din conturile fondurilor de investiții.

Citește și: Legea pensiilor 2024 vine cu schimbări importante. Ce pensii vor mai rămâne, dispare pensia anticipată fără penalizare

Ce trebuie să știi despre pensiile private Pilonul II

Toți angajații sub 35 de ani din România contribuie la pensia privată obligatorie. În cazul celor peste 45 de ani, procesul este opțional. Suma contribuită reprezintă 3,75% din venituri și, implicit, o parte din CAS-ul de 25% pe care îl achită orice angajat din România. Restul de 21,25% merge la Pilonul I. Cele două funcționează concomitent.

Ca referință, la 31 martie 2023, erau înscriși nu mai puțin de 8,69 milioane de participanți la cele două fonduri de pensii private, în creștere de la 8,59 milioane la final de 2022.

Citește și: Cât ne costă pensiile din România, majorările din 2024. Calculul făcut de Banca Mondială care ar trebui să te îngrijoreze

Cum retragi banii din Pilonul II de pensii private obligatorii

În cazul în care vrei să vezi câți bani ai acumulați în Pilonul II de pensii private, poți verifica acest detaliu de pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară. Pentru a accesa fondurile acumulate, trebuie să îndeplinești condițiile de pensionare din sistemul public de stat, la vârsta standard de pensionare, când ai bifat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani. Chiar și așa, există situații mai mult sau mai puțin extraordinare în care poți retrage sumele cu pricina.

De exemplu, retragerea anticipată a fondurilor reprezintă o posibilitate reală și se poate face pe baza cererii scrise și a documentelor justificative. De asemenea, în caz de deces al titularului, moștenitorii pot accesa integral suma. De asemenea, legislația națională în vigoare permite transferul rapid al fondurilor către moștenitorii legali, fără să mai fie necesar ca banii respectivi să rămână în sistemul de pensii private până la pensionarea moștenitorului.

„Pensia de stat nu este o pensie de fapt, ci este o asistență socială pe care o decide guvernul, în vreme ce Pilonul II de pensii este o pensie autentică, adică un cont în care banii se acumulează din contribuții, se investește randamentul lor, se reinvestește, se acumulează și-ți stau la dispoziție ție, titularului, după ce ajungi la vârsta de pensionare”, a explicat analistul economic Bogdan Glăvan la Europa FM.